Šta je komposter?
Komposter je drvena ili plastična posuda za odlaganje komposta. U kompostu se otpad reciklira pretvaranjem izvornih materijala u crni humus uz pomoć živih organizama iz tla.
Kompost je staro i dokazano prirodno đubrivo i poboljšivač tla. Sadrži mnoge važne hranljive materije i mikroelemente za zemlju u tvojoj bašti. Nauči da kompostiraš pravilno i održivo.
25.11.2024
Kompost od otpada iz bašte i kuhinje služi kao hranljivo đubrivo za biljke
Izaberi lokaciju u senci ili polusenci na nivou prizemlja
Termokomposteri i drveni komposteri su popularne vrste kompostera
Poštuj proporciju mešanja materijala bogatih ugljenikom i azotom od 25:1 ili 30:1 i redovno prevrći slojeve
Koristi usitnjivače zelenila kako bi se ubrzalo truljenje.
Za postavljanje kompostera prikladne su lokacije u senci koje su najbolje zaštićene od vetra. Postavi komposter direktno na tlo, a ne na pločice ili kamen, jer je važno da podloga bude vodopropusna. Posao će biti lakši ako komposteru možeš prići baštenskim kolicima. Idealna lokacija je pod drvetom ili zaštitnim grmovima.
Za pravilno kompostiranje potrebno je samo nekoliko koraka. Postavi kompost tako što ćeš nagomilati iseckani materijal kao donji sloj i dodati baštensku zemlju kao drugi sloj. Zatim možeš da naslažeš kompost i zatim ga pokriješ. Nakon 3 do 4 nedelje odmora, prevrni slojeve komposta i pomešaj suv sa vlažnim materijalom. Redovno zalivaj kompost i ostavi ga da odmara skoro godinu dana. Nakon toga, kompost je zreo za upotrebu.
Kompostiranje traje do dve godine, u zavisnosti od vrste kompostera koji se koristi. Iz brzog kompostera dragocen humus se može izvaditi posle otprilike devet meseci, dok je drvenom komposteru, u zavisnosti od vremenskih uslova, potrebno do dve godine za proces. Ne zaboravi, takođe, da redovno prevrćeš i mešaš slojeve komposta kako bi se postigao optimalan kvalitet humusa.
U kompost se sme unositi sve što mikroorganizmi mogu dobro da obrade. Odnos smeđeg i zelenog materijala je odlučujući za pravilno punjenje komposta. Slamu, grane, karton, papir, listove i iverje treba pomešati sa ostacima pokošene trave, otpacima voća i povrća, cvećem, stajnjakom i socom od kafe u odnosu 25:1. Na taj način mikroorganizmima pružate optimalnu mešavinu kiseonika, azota i vlage za proizvodnju hranljivog humusa.
Nakon oko 6 do 12 meseci trebalo bi da primeniš kompost. Hranljivi humus je prikladan kao dugotrajno organsko đubrivo. Idealno je da humus primeniš u periodu od marta do juna da bi se optimalno podržao rast biljaka.
Pokošenu travu je najbolje kompostirati u malim količinama, jer lako truli. Dodaj šaku brašna od rogova u kompost za podršku. Tokom jeseni možeš dobro kompostirati pokošenu travu, ako opalo lišće sakupiš kosačicom. Suvo lišće propušta vazduh u pokošenu travu i sprečava truljenje.
Koji komposter je najbolji, zavisi od svakog pojedinačnog slučaja. Ako želiš brzo kompostiranje, brzi komposter je najpogodniji. Ako želiš da kompostiraš velike količine, kompostna gomila ili drveni komposter mogli bi biti bolji izbor. Pokazaćemo ti kako možeš samostalno da izgradiš komposter u samo par koraka.
Sa komposterom u svojoj bašti, uštedećeš novac za đubrivo, jer ćeš kompostnu zemlju bogatu hranljivim materijama koristiti u svojoj bašti. Na taj način ćeš postojeće materijale iskoristiti na ekološki razuman način.
Šta je komposter?
Komposter je drvena ili plastična posuda za odlaganje komposta. U kompostu se otpad reciklira pretvaranjem izvornih materijala u crni humus uz pomoć živih organizama iz tla.
Lokacija kompostera je od presudne važnosti.
Izbor lokacije je od odlučujuće važnosti za komposter. Pogodno je mesto u senci ili polusenci na nivou prizemlja. Pored toga, trebalo bi da do lokacije može da sepriđe sa baštenskim kolicima kako bi kasnije mogao da se premesti komposter i proseje sirovi kompost.
Komponente su ključne za kvalitet prirodnog đubriva. Svi organski materijali koji trunu, mogu se kompostirati. To može biti bilo koji ostatak iz bašte ili otpadak iz domaćinstva.
Imaj u vidu sledeće pravilo: Što je raznovrsnija mešavina otpada, to je vredniji kompost.
Zeleni savet
Za održivo i ekološki prihvatljivo đubrenje prikladni su kompost, konjski stajnjak, struganice roga ili visokokvalitetna organska đubriva. Biljno đubrivo, na primer od koprive ili belog luka, pruža vredne hranljive materije.
Odgovarajući kompostni materijal | Neprikladan kompostni materijal |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zeleni kuhinjski otpad ili mladi biljni delovi su puni azota i treba ih pomešati sa suvim biljnim delovima bogatim ugljenikom - takozvanim smeđim materijalom - kao što su grane, slama i usitnjeni drveni materijal.
Optimalni odnos materijala bogatog ugljenikom i azotom je oko 25:1.
Smeđa:Zelena | |
Smeđi materijal | Zeleni materijal |
---|---|
Slama | Ostaci pokošene trave |
Grane | Otpaci povrća |
Karton | Otpaci voća |
Papir | Uvelo cveće |
Lišće | Stajnjak |
Usitnjeni drveni materijal | Soc od kafe |
Uz malo vremena i odgovarajući alat, možeš početi sa ređanjem slojeva i punjenjem kompostera - dobar način da nastaviš da koristiš kuhinjski i biljni otpad na ekološki prihvatljiv način. Objasnićemo ti neophodne postupke korak po korak.
Pre nego što počneš sa kompostiranjem, pripremi odgovarajući materijal i alat. U to spadaju:
Savet: U velikoj bašti ima smisla postaviti dve do tri posude za kompost. To omogućava odlaganje bio-otpada u kompost dok je drugi u fazi odmora.
Grubi, suvi, iseckani materijal nagomilaj do visine od oko 20 centimetara kao donji sloj, tako da voda može neometano da otiče i da se spreči nastanak buđi.
Da bi se sprečilo da kompostna mešavina postane previše vlažna, optimalno je postaviti sloj tankih, suvih grančica.
Sada napuni komposter busenjem trave tako da strana na kojoj se nalazi zemlja bude okrenuta nagore.
Sledi sloj ne previše grubih ostataka višegodišnjih biljaka.
Sada naspite suvo lišće na kompost.
Obavezno pospi kompost sa malo brašna od rogova. Kao organsko đubrivo sa visokim sadržajem azota, brašno od rogova je dobro za truljenje.
Nakon toga sipaj sloj baštenske ili kompostne zemlje u komposter. Sa baštenskom zemljom kompostu dodaješ vredne hranljive materije i žive organizme.
Sledi sloj pokošene trave i suvih, seckanih grana.
Sada možeš redovno puniti kompost - na primer, sloj po sloj nagomilavati zeleni biljni otpad i ostatke iz kuhinje, od kojih ćeš kasnije dobiti koristan humus.
Na kraju pokrij kompost prostirkom od slame. Plastična cerada je manje prikladna za pokrivanje, jer se ispod nje akumulira vlaga.
U osnovi, kreiranje i održavanje gomile komposta je vrlo lako - uz odgovarajuće savete za održavanje komposta. Prevrtanjem i prosejavanjem komposta dobija se koristan humus.
Nakon oko tri do četiri nedelje, gomila komposta će se smanjiti. Prevrni gomilu ašovom ili lopatom da podstakneš provetravanje i mešanje.
Ako je kompost previše vlažan, unesi grub, suv materijal, na primer grane ili grančice. Slojevi u brzom komposteru moraju da se prevrću nakon prve četiri nedelje, čim se posuda napuni.
Pre nego što upotrebiš kompost, prvo ga moraš pripremiti za baštu i podvrgnuti temeljnom čišćenju: Bacaj lopatu po lopatu kroz nagnuto sito koje uklanja štapiće, kamenje i drugu grubu nečistoću i propušta samo kompost spreman za upotrebu.
Bilo da kompost neprijatno miriše, ne zri ili je buđav, kompostiranje ne funkcioniše uvek savršeno. Pročitaj ovde najvažnija rešenja.
Kompost miriše neprijatno | Kompostne gomile u fazi truljenja često su opterećene zaostalom vlagom. |
---|---|
Mera | Izbegavaj dodavanje previše vlažnih sastojaka. U ovom slučaju kompostna gomila, na žalost, obično mora da bude ponovo postavljena - truli kompost se više ne može spasiti. Obrati pažnju pritom na pravilno ređanje slojeva baštenskog otpada. |
Kompost ne sazreva | Kompostu je uvek potrebno vreme da sazri. Međutim, ako sazrevanje traje izuzetno dugo, u vašem kompostu je možda premalo materijala koji sadrži azot. |
---|---|
Mera | Ne zaboravi: Kompostu je potreban odmor, međutim, treba ga povremeno prevrnuti ili prekopati. To znači, da ukoliko je količina komposta smanjena za oko trećinu, treba upotrebiti lopatu. Ovaj postupak podstiče provetravanje i ubrzava proces kompostiranja. Pored toga, obrati pažnju na dovoljno materijala koji sadrži azot u tvom kompostu. |
Kompost buđa | Bakterije buđi se nalaze se na svakom tlu u bašti i sasvim su prirodne. Međutim, ako dođe do jake invazije buđi, najverovatnije je naneto previše vlažnog materijala. |
---|---|
Mera | U tom slučaju pokušaj da promeniš slojeve komposta i dobro pomešaš suvi sa vlažnim materijalom. Buđ bi onda trebalo da se ponovo raspadne. |